Ledová káva je perfektním společníkem v horkých dnech – kombinuje povzbuzující účinky kofeinu s příjemným osvěžením. Ačkoli se může zdát jako moderní trend, její historie sahá mnohem dále. V tomto článku se podíváme na různé recepty, zajímavosti a tipy, jak si ji připravit doma jako v profesionální kavárně.
První zmínky o studené kávě pocházejí ze 17. století v Alžírsku – tzv. „mazagran“ (kávový nápoj s ledem a cukrem).
☕ Co je ledová káva?
Ledová káva je jednoduše studená káva podávaná s ledem. Existuje však mnoho variant – od klasického vychlazeného espressa přes cold brew až po sladké a mléčné varianty, jako je frappé nebo affogato.
Recepty na ledovou kávu:
1. Klasická ledová káva
Ingredience:
1 šálek silné černé kávy (nejlépe espresso nebo moka)
Led
Cukr nebo sirup (volitelně)
Mléko nebo rostlinné mléko (volitelně)
Postup:
1. Připravte si kávu a nechte ji vychladnout
2. Nasypte led do sklenice
3. Zalijte kávou nebo přidejte cukr či mléko dle chuti

Pro hustší texturu zkuste mixér – vytvoříte tak „kávový shake“.

2. Cold Brew
Ingredience:
100 g mleté kávy
1 litr studené vody
Postup:
1. Smíchejte kávu se studenou vodou a nechte louhovat 12–18 hodin v chladničce
2. Sceďte přes jemné síto nebo kávový filtr
3. Podávejte s ledem, mlékem nebo sirupem
Výhoda: Cold Brew je méně kyselý a jemnější než běžná káva.
Cold brew pravděpodobně pochází z Japonska, kde se připravovala již v 17. století jako „káva v kjótském stylu“.
3. Řecké frappé
Ingredience:
2 čajové lžičky instantní kávy
100 ml studené vody
Cukr (podle chuti)
Mléko (volitelně)
Led
Postup:
1. Instantní kávu a cukr prošlehejte s trochou vody do pěny.
2. Přidejte led, dolijte vodou a mlékem.
3. Podávejte s brčkem – typický řecký způsob.

Ledová káva může obsahovat více kofeinu než horká káva – v závislosti na způsobu přípravy.
Zejména pokud se jedná o cold brew, který se louhuje ve studené vodě po dobu 12–24 hodin, výsledný nápoj bývá silnější, jemnější a často má vyšší obsah kofeinu než běžná horká filtrovaná káva.

4. Affogato – dezert i káva
Ingredience:
1 kopeček vanilkové zmrzliny
1 dávka espressa (horkého!)
Postup:
1. Dejte zmrzlinu do sklenice
2. Přelijte espressem – vytvoří se tak kontrast teplého a studeného
Některé verze ledové kávy se podávají také jako dezert – například vietnamská ledová káva se kondenzovaným mlékem je výrazně sladká.
5. Ledová káva TONIC
Ingredience:
Espresso
Tonik
Led
Citron
Postup:
1. Do sklenice dejte led a zalijte tonikem.
2. Připravte si espresso a pomalu ho nalévejte lžičkou přes okraj předplněné sklenice, aby se tonik a káva nemíchaly.
3. Připravený nápoj můžete pokapat citronem.

Bonus: Domácí karamelový sirup - recept:
Potřebujeme: 250g krystalového cukru, 1pl citronové šťávy, 130ml vody (50 a 80ml postupně)
Postup: v rendlíku smícháme cukr, citrónovou šťávu a 50ml vody. Vše spolu zahříváme na středním plameni. Nemícháme, pouze zlehka potřásáme rendlíkem. Když sirup dosáhne tmavě jantarovou barvu, postupně (na 3krát) přiléváme zbylou vodu a počkáme dokud se sirup opět začne vařit. Potom ho stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Takto připravený karamelový sirup nám v uzavřené láhvi vydrží několik měsíců.
Věříme, že jsme inspirovali vás i vaše chutě.
Na zdraví! :)