Káva je neodmyslitelnou součástí každodenního života pro mnohé lidi. No za letního období když teploměr ukazuje vysoká čísla, často krát člověk nemá chuť na horkou kávu která by tělo ještě více zahřála. A proto existuje studená varianta kávy - ledová káva. I když není známo kdo a kdy přišel první s tímto nápadem, pravděpodobně to byl génius. ;)
Ledová káva je v podstatě klasická káva, ale nemusí přejít varem. Základní suroviny na její přípravu jsou led a káva (espresso). Ostatní už je většinou o fantazii.
My vám uvedeme 5 receptů a nápadů na přípravu takové osvěžující kávy.
1. KLASICKÁ ledová káva
Potřebujeme: espresso nebo doppio (dvojité espresso), 2dcl mléka, led
Postup: Připravíme si espresso které necháme vychladnout (můžeme přidat cukr dle chuti). Mléko si napěníme šejkrem nebo šlehačem. Do vyšší sklenice nasypeme led, nalijeme připravenou vychlazenou kávu a nakonec pomalu vléváme vyšlehané mléko. Vrch připravené ledové kávy můžeme posypat například mletou skořicí, sekanými oříšky nebo čokoládou.
2. Ledová káva DALGONA
Potřebujeme: 2PL instantní kávy, 2PL krystalového cukru, 2PL vroucí vody, 250ml mléka, led
Postup: V misce smícháme kávu, cukr a vařící vodu. Metličkou nebo ručním šlehačem vyšleháme tyto suroviny do krémová (cca 5min), měla by nám vzniknout krémová konzistence bledě-hnědé barvy. Do středně velkého poháru dáme kostky ledu, nalijeme studené mléko a navrstvíme připravenou kávovou pěnu.
3. Ledová káva TONIC
Potřebujeme: espresso, tonic, led, citron
Postup: Do sklenice dáme led a nalijeme tonic. Připravíme si espresso které do před plněného poháru přiléváme pomalu přes okraj pomocí lžičky tak, aby se nám tonic s kávou nesmíchaly. Připravený nápoj můžeme pokvapkat citrónem.
4. Ledová káva se zmrzlinou
Potřebujeme: vychlazené espresso, mléko, zmrzlina, sirup
Postup: Do šejkru nebo uzavíratelné sklenice nalijeme kávu, mléko a sirup dle vlastního výběru a promícháme. Do sklenice dáme kostky ledu, smíšenou kávovou směs a nakonec přidáme kopeček zmrzliny.
5. Ledová káva jako kávová drť
Potřebujeme: espresso, mléko, sirup
Postup: připravíme si kávu, kterou dáme zamrazit jako kostky ledu. Po ztuhnutí kávové ledy rozdrtíme, případně rozmixujeme a dáme do sklenice. Zalijeme trochou studeného mléka. Vrch můžeme polít sirupem nebo posypat například kousky čokolády či drcenými oříšky.
TIP: Klasickou ledovou kávu můžeme kombinovat například i s javorovým sirupem, konzdenzovaným mlékem (salko) nebo karamelem.
Bonus: Domácí karamelový sirup - recept:
Potřebujeme: 250g krystalového cukru, 1pl citronové šťávy, 130ml vody (50 a 80ml postupně)
Postup: v rendlíku smícháme cukr, citrónovou šťávu a 50ml vody. Vše spolu zahříváme na středním plameni. Nemícháme, pouze zlehka potřásáme rendlíkem. Když sirup dosáhne tmavě jantarovou barvu, postupně (na 3krát) přiléváme zbylou vodu a počkáme dokud se sirup opět začne vařit. Potom ho stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Takto připravený karamelový sirup nám v uzavřené láhvi vydrží několik měsíců.
Věříme, že jsme inspirovali vás i vaše chutě.
Na zdraví! :)