Cafelat Robot je mechanický, manuální kávovar zkonstruovaný tak, aby byl jednoduchý na používání a údržbu. Tento unikátní mechanický přístroj kombinuje elegantní design se snadnou obsluhou a schopností připravit kávu na úrovni profesionálních espresso strojů – a to vše bez elektřiny. Kávovar Cafelat Robot je určen pro ty, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad každým krokem procesu přípravy kávy.
Přestože je jeho konstrukce jednoduchá, manipulace s ním vyžaduje jistou praxi a pochopení základních principů přípravy kávy. V tomto článku se proto podíváme na nejčastější problémy a jejich řešení.
Káva vytéká příliš rychle = nízký tlak (doba extrakce méně než 15 sekund).
-
Nejčastějším problémem je tloušťka mletí . Káva je pomletá příliš nahrubo. Kávu pomelte jemněji abyste dosáhli doby extrakce 25-35 sekund .
-
Problémem může být i nedostatečná dávka kávy. Použijte minimálně 15g pomleté kávy, při malé dávce kávy se doporučuje používat i papírový filtr .
-
Čerstvost. Při přípravě je čerstvost kávy velmi důležitou součástí. Snažte se používat čerstvě praženou kávu.
-
Balená mletá káva - pokud byste z nějakého důvodu chtěli používat balenou mletou kávu, je třeba zvolit tzv. " pressurized basket ", který nabízíme jako volitelné příslušenství k dokoupení.
-
Voda není dostatečně horká - použijte vodu těsně před bodem varu.
-
Vyčistěte a znovu nainstalujte těsnění pístu nebo jej vyměňte za nové.
-
Máte-li verzi barista , zkontrolujte, zda nedošlo k přiskřípnutí a poškození kovové hadičky.

Z kávovaru vychází příliš málo kávy = dlouhá doba extrakce.

-
Nejčastější příčinou je příliš jemné mletí . Kávovar tak nedokáže vyvinout dostatečný tlak. Postupně měňte nastavení mlýnku na tlustší, dokud nenajdete správnou tloušťku mletí.
-
Snižte množství kávy . Doporučené maximum je 21g.
-
Na ramena kávovaru není vyvíjen dostatečný tlak. Použijte větší sílu k tlačení rukou kávovaru. Při vyvíjení tlaku tlačte na ruce, ne na vrchní část ramene , abyste vytvořili lepší páku. S lepším úchopem pomohou ruce pro Cafelat Robot .
-
Nedostatečné množství vody . Koš naplňte přibližně 5 mm pod okraj.
Při výběru mlýnku na kávu pro Cafelat Robot je důležité zajistit precizní a konzistentní mletí, protože tento manuální espresso kávovar je velmi citlivý na kvalitu mletí . Jelikož Cafelat Robot je schopen vytvářet tlak srovnatelný s profesionálními espresso stroji (kolem 9 barů), potřebujete mlýnek, který dokáže mlít kávu dostatečně jemně a rovnoměrně. Určitě se vyhněte mlýnkům, které nemělou kávu rovnoměrně.
Skvělým mlýnkem určeným pro mletí na espresso je nejnovější model 1Zpresso J-Ultra . Pokud preferujete elektrický mlýnek na kávu, skvělou volbou je Elektrický mlýnek Fellow Ode .
Jakou barvu zvolit?
Roboty jsme umístili vedle sebe, abyste si mohli vybrat ještě jednodušší. Mezi nejpopulárnější barvy patří retro zelená a matná černá. Všechny barvy kromě matné černé mají lesklý povrch.
Při výběru konkrétní barvy doporučujeme prohlédnout si celou fotogalerii na detailu produktu, poslední fotografie v galerii je focena v exteriéru při denním světle.
Předinfuze
Krása používání manuálního kávovaru spočívá v tom, že máte úplnou kontrolu nad extrakcí , můžete měnit tlak a průtok dle vlastního uvážení. Jednou z nejdůležitějších fází procesu extrakce je fáze tzv. predinfúze . Je to proces zvlhčení kávy ještě před samotným procesem extrakce, která probíhá pod mnohem vyšším tlakem. Dosáhneme tak konzistentnější a rovnoměrnější extrakce. Hned po předinfuzi nastává samotná extrakce.
Po zajištění portafiltru nechte ramena robota jemně klesnout pod jejich vlastní váhou. Prsty je jemně držte, abyste je měli pod kontrolou. Pokud ramena zůstala ve svislé poloze, jemně je přitlačte a začněte s 5 sekundovou předinfuzí.
Při přípravě voda protéká z horní části portafiltru.
- Koš je přeplněný vodou - vodu naplňte přibližně 5-8 mm pod okraj
- Těsnění pístu není správně nasazeno - ujistěte se, že je nasazeno rovnoměrně. Přejeďte po něm několikrát palcem a ukazováčkem aby správně dosedlo. Plochá strana směřuje nahoru, strana s okrajem ve tvaru V dolů. Těsnění vyjměte a naneste silikonové mazivo (DOW 111), které je součástí balení. Potom těsnění znovu nasaďte.
- Nikdy nenechte ramena robota sama spadnout. Dbejte na to, abyste obě ramena tlačili rovnoměrně. Pouze tehdy se spodek těsnění ve tvaru V roztáhne a bude správně těsnit.
- Problém může nastat, pokud je vyšší tlak vytvořen pouze na jedno z ramen. Vytvářejte rovnoměrný tlak na obě ramena.
Káva není dostatečně horká.
- Jako každý mechanický kávovar bez bojleru a předehřevu, i Cafelat Robot je třeba před použitím v ideálním případě i předehřát .
- Pro předehřátí lze použít silikonovou záslepku .
Manometr ukazuje velmi nízký tlak nebo nefunguje

- nedostatečný tlak – při tlačení rukou kávovaru vyviňte vyšší tlak. Při vyvíjení tlaku tlačte na ruce, ne na vrchní část ramen
- zvyšte/snižte dávku kávy na 16g
- pokud je káva pomletá příliš nahrubo, bude klást malý odpor a nebude možné vytvořit požadovaný tlak
- zkontrolujte, zda v rámci hydraulického okruhu nedochází k netěsnostem, někde podél trubice byste měli vidět kapky vody nebo slyšet syčení vzduchu. Pokud si všimnete, že kovová trubka/rukáv a plastová hadička jsou stlačené, poškozené nebo zlomené, prosím kontaktujte nás. Na tato poškození se nevztahuje záruka. Ovšem náhradní díly máme v nabídce k dokoupení.
- je nepravděpodobné, ale možné, že je manometr zkažený. V tom případě nás prosím kontaktujte.
Vrchní šroub není zcela zašroubován a zdá se být příliš volný.
- Tato část je navržena tak, aby nebyla zcela utažena . Je důležité pochopit, jak to ovlivňuje používání a jak situaci řešit:
- Vrchní šroub nemůže být zcela utažen, aby umožňoval volný pohyb ramen během extrakce. Je důležité, aby se ramena mohla hladce pohybovat bez zbytečného odporu.
- Ujistěte se, že ramena a píst se pohybují hladce a bez výrazného „houpaného“ nebo nestabilního pocitu. Šroub by měl být dostatečně pevný na to, aby držel ramena na místě, ale zároveň umožnil jejich volný pohyb.
- Jemně utáhněte šroub pomocí nářadí, ale nezapomeňte, že ramena se musí stále volně pohybovat. Šroub neutáhněte tak, aby zabránila jejich plynulému pohybu.
- Silné dotažení šroubu může mít za následek popraskání laku v jeho blízkosti.

Portafiltr a píst se zdá být uvolněný. Koš se v portafiltru kýve.
- Ano, je zcela normální, že koš (filtr basket) v portafiltru není pevně upevněn a může se trochu pohybovat. Tento design je úmyslný a má své praktické důvody. Umožňuje to pístu a koši, aby se vzájemně přizpůsobily a vytvořily správné utěsnění.
- Pohyb koše v portafiltru je normální a není důvod k obavám. Cafelat Robot je navržen tak, aby s tímto pohybem pracoval bez negativního vlivu na kvalitu espressa.
Na okraji krycí nerezové trubky je mezera, přes kterou lze vidět vysokotlakou hadičku.
- Kovová krycí trubka má čistě estetický účel. Pro jednoduchost pohybu ramen Robota je trubka připojena pouze o tělo Robota. Ze strany manometru proto může být viditelná malá část vysokotlaké hadičky. Je to běžný jev a nejedná se o chybu v provedení.
Neumím nasadit portafiltr
-
Zkontrolujte, zda je těsnění pístu správně nainstalováno.
-
Ujistěte se, že jste při pokusu o jeho zajištění zvedli obě ramena co nejvýše.
-
Před posunutím portafiltru doprava zvedněte Portafilter nahoru.
-
Po určité době je třeba promazat těsnění pístu silikonovým mazivem vhodným pro použití v potravinách. Postačí nanesení jemné vrstvy, aby se těsnění lesklo. Doporučujeme použití maziva Dow 111.
Robot je rozkývaný. Některé upevňovací prvky se zdají být uvolněné.
- Po přepravě nebo určité době používání může být nutné dotáhnout horní šroub nebo šrouby pod podstavcem. Je to běžná a velmi snadná údržba.
Nálepka s logem Cafelat se odlepila nebo se odlepuje její roh.
- Tento jev se může vyskytnout hlavně na matném černém Robotu vzhledem k jeho práškové povrchové úpravě. Nálepku jednoduše přitlačte na místo. Pokud se bude přesto odlepovat, pro opětovné nalepení nálepky použijte horkovzdušnou pistoli nebo vteřinové lepidlo. Pokud nálepka nebude přesto poslouchat, kontaktujte nás, pošleme vám náhradní :-).
Povrch kávovaru není dokonalý.
- Cafelat Robot se vyrábí v malých sériích a jeho části se zpracovávají a kompletují manuálně. Tento proces může vést k drobným rozdílům v povrchové úpravě jednotlivých kávovarů.
- Hlavní konstrukce CafelatRobot je vyrobena z hliníku s práškovým lakováním . Hliník může vykazovat menší estetické nedokonalosti (např. drobné nerovnosti nebo mikroskopické škrábance), které však nemají vliv na jeho funkčnost nebo odolnost.
- Práškové lakování, které se používá pro povrchovou úpravu, je odolné a praktické, ale může obsahovat drobné nerovnosti, zejména při ruční aplikaci - malé černé tečky, drobné prohlubně nebo hrbolky. Tento typ povrchové úpravy je vybrán pro svoji trvanlivost a odolnost vůči každodennímu opotřebení. Pokud po vybalení z krabice uvidíte na vašem Robotovi poškození, které přesahují běžné malé estetické vady, prosím kontaktujte nás.
- Abyste se vyhnuli případným oděrkům v laku při používání, neumisťujte keramický šálek přímo na stojan Robota. Mezi šálek a stojan umístěte přibalenou silikonovou podložku , která zároveň zachytí kapky kávy a udrží tak Robot čistý.

Další návody, tipy a triky:
- Oficiální Youtube kanál: Cafelat
- Facebook skupina: Cafelat Robot Family
- Reddit fórum: Cafelat Robot